Mamaia – En gömd badort

Har du tröttnat på Turkiet och Thailand?
Om du är ute efter att sola och bada fast ändå har tröttnat på alla vanliga resemål så är Mamaia en perfekt stad för dig.  Mamaia ligger i östra Rumänien och ansluter sig till Svarta havet. Mamaia är en liten stad som fylls av ca 30 000 personer under högsäsöngen.

Invånarna i Mamaia är mycket trevliga, de flesta där är faktist rumäner som själva är på semester. Man kan nog kalla Mamaia för ”Rumäniens Halmstad”. Detta gör Mamaia till en perfekt sol och bad destination för dom som har tröttnat på det vanliga.

Perfekt för barnen!
Mamaia är speciellt bra för barnfamiljer på grund av den långrunda botten som finns där. Se till att ta med dina barn till Aqua Magik så kommer dom  älska dig och Mamaia i all framtid. I Svarta havet lever delfiner och andra otroliga vattendjur som dina barn skulle älska att få se på. Har du tur kan du se en delfin i vattnet!

Billigt men lurigt
Eftersom Rumänien är ett fattigt land blir det billigt att bo här. Maten kan variera i kvalitet tyvärr men du kommer att hitta något som du tycker om till slut. Dock håller de flesta hotellen en god klass på både  boende och mat.

Det bästa sättet att ta dig runt på är taxi. Du ska vara uppmärksam på priserna då det finns många taxichaufförer som tycker om att ta extra betalt. Du kan utgå från att det kostar ungefär 2kr/km och ca 1,5kr i start avgift.  Valutan heter Lei (RON)  100Lei kostar 257kr.

Draculas slott
Det finns inte mycket sevärdheter i Mamaia men tar man sig in till storstaden Constanta så kommer man via tåg ut till hela rumänien. En sevärdhet att rekommendera är självklart att åka till Transylvanien (Drakulas hemstad).

Budapest, en resa värd att ta!

Budapest i Ungern är en väldigt livlig stad. Från Göteborg tar det  ca 2 timmar med  flyg till Budapests flygplats Ferihegy. Därifrån tar man sig vidare till staden via taxi eller buss. Det är som en helt ny värld i Budapest. Till skillnad från sverige så är budapest alltid ”igång” där händer det alltid något intressant. Men det kanske inte är så konstigt då Budapest är Ungerns huvudstad och har ca 2 miljoner invånare.

Reser du till Budapest garanteras både sevärdheter och nöjen. Ungerns befolkning är trevliga mot turister. I Budapest talar de flesta engelska men reser man utanför huvudstaden får man räkna med att skyltarna inte står på engelska och att lokalbefolkningen inte förstår vad du säger.

Nöjen
Det finns ett brett utbud av pubar och krogar där man kan ta sig en öl. Krogarna är öppna nästan dygnet runt. När det gäller restaurangerna så finns det även här ett stort utbud. Men det finns en restaurang som är mycket omtyckt av turister som heter Sir lancelot. Det är en restaurang med medeltidsinfluerad inredning och tema. Maten serveras på stora silverfat. Dock så får du äta som de gjorde på den tiden också, utan bestick. Du kan också välja att äta på en fin båt medan den lugnt tar sig under  Budapest alla broar på floden Donau.

Det finns även en cirkus och ett stort nöjesfält om du skulle åka hit med barn. Du kan även få en spa behandling på det omtalade Szèchenyi-badet. Där kan du givetvis också bada i det mineralrika vattnet som kommer från bergen.

Sevärdheter
Är du mer ute efter sevärdheter så ska du veta att Budapest är ett av de mest välbevarade städerna i centraleuropa (efter andra världskriget). Där finns bland annat Hjältarnas torg, Mattiaskyrkan, konstnärspalatset, och det ungerska parlamentet som är en otroligt vacker byggnad med en gotisk stil. Innuti byggnaden finns nationens främsta symbol Stefanskronan.

Ungerns befolkning är trevliga mot turister. I Budapest talar de flesta engelska men reser man utanför huvudstaden får man räkna med att skyltarna inte står på engelska och att lokalbefolkningen inte förstår vad du säger.

Resedagboken

Är du en flitig resenär och kanske framförallt flitig med att leta runt på nätet inför dina resor har du säkert inte missat resedagboken? Kanske har du till och med provat att skriva din egen dagbok där under någon av dina resor?

Hur som helst vill jag gärna slå ett slag för den här sajten som verkligen har massor att erbjuda för oss som gillar att resa! I skrivande stund är det nästan 10000 mäniskor som skriver dagbok under en pågående resa. Ganska fantastiskt eller hur?

En halv miljon svenskar kan inte ha fel

Under 2009 kommer ungefär 500.000 svenskar att ha besökt Thailand. Många gör det för andra, tredje, fjärde gången. Vad är det då som gör att så många svenskar väljer att besöka Thailand?

Jag tror att de fem främst skälen till detta är (utan inbördes ordning):

  • Solen och värmen
  • Det otroligt vänliga och trevliga folket
  • Den fantastiska maten
  • Bad och stränder
  • Det är billigt

Förutom ovanstående punkter har Thailand en hel del annat att erbjuda. Till exempel shopping, kultur, tempel, snorkling, dykning, golf, nattklubbar och mycket mycket mera. Lämna gärna en kommentar och tala om varför DU reser till Thailand!