Husbil

Att ge sig ut på en resa innebär ofta att du beger dig till en flygplats och tar flyget till ditt resmål. Är det inte för lång avstånd tar du kanske bilen och bilar, tar in på något hotell och sedan ger dig iväg igen tidigt nästa morgon. Du ser inte så mycket mer än flygplatsen och hotellrummet. Vilket inte alltid är så trevligt.

För att du ska få ut så mycket som möjligt av din resa, kunna vara flexibel och anpassa din resa allt eftersom resans gång så ska du köpa en husbil. En husbil tar dig vart du vill och när du vill. Den tar dig nära naturen och du behöver inte passa några flygtider eller sitta och boka något hotell för att kunna sova. Du behöver inte heller planera din resa utan du kan när du vill stanna lite extra vid en plats som du gillar. Ska du ut i Europa eller Sverige passar en husbil perfekt, glöm inte att fylla på med gasol sedan är det bara  att tuta och köra!

740LB_front
Husbil från kabe.se

Dublin

Som turist i Dublin, så möts du av en stor portion med gästfrihet. Det är bäst att du lär känna till staden till fots eftersom att den är liten, trots att den är en miljonstad, så kan du gå igenom den på en halvdag. Bortser man från några moderna höghus, så har Dublin lyckats bra med att behålla sin gamla charm, mycket tack vare den georgianska arkitetkturen från 1700 – talet och tidigt 1800 – talet. Det finns lugna områden kring Fitzwillian Square och Merrion Square. Chica områden hittar man runt Grafton Street, och konstnärs kvarteren finner man vid “södra stranden”. Dublin är också en grön stad, då den har breda boulevarder och lummiga parker och trädgårdar.

Det ekonomiska uppsvinget har på senare gjort Dublin till en kul stad att shoppa och roa sig i. Utbudet av märkervaror har ökat och inhemska formgivare har fått chansen att visa vad de går för. Henry Street, Grafton Street, Nassau Street och O´Connell Street är de största affärsgatorna och alla dessa ligger centralt.

Staden är relativt platt, så det är ganska lätt att ta sig runt till fots. Men det finns även buss, som också är lätt att ta sig runt med.

Musiken är en sak som är viktig i Dublin, och i kvarteren Temple Bar kan du lyssna på till morgondagen irländska stjärnor, samtidigt som du avnjuter en obligatorisk Guinness. Men trots att Dublin ofta förknippas med pubar, öl och musik, så bör du ändå inte missa The National Gallery of Ireland,s om faktiskt har en av Europas finaste konstsamlingar. Planera också in ett besök i den irländska statskyrkans katedral, St Patrick’s Cathedral.

Är du intresserad av golf så ska du besöka golfbanorna i Portmanock, som ligger bara 15 minuter från Dublins flygplats. Du kan även ta dig hit smidigt med tåg från Dublins centrum. Golfbanan var en av de första på Irland och skapades redan 1858, och är mycket fin bana med mycket naturlig terräng.

Nepal

Det är endast en handfull med större städer som existerar innanför Nepals gränser. Kathmandu, som är huvudstaden, är en värld mittemellan medeltid och IT. Det finns allt ifrån internetcaféer till ställen där man tillverkar kopparkittlar. Det kan till och med finnas trollkarlar som botar åkommor i utbyte mot en handfull med rupier, Nepals valuta. Bortom Kathmandu öppnar Himalaya upp sig, med soldränkta branter med terassodlingar och även bönders hem finns här.

Det bästa sättet att uppleva Nepal är till fots. Till skillnad från européerna så kan vissa Nepalbor bo på väldigt höga höjder och hisnande branter. Längs de vandringsleder som finns, så ligger de värdshus titt som tätt, där man kan bo och äta för en billig slant. Du kommer säkert att märka av att Nepal är ett av världens mest vänligaste och gästfriaste land.

När man ska ta sig runt i Nepal finns det lite olika alternativ. Det finns en tre mil lång järnväg. Men annars så är det buss eller fly som gäller. Inrikesflyget är snabbt, men ganska dyrt. Bussresorna är snudd på evighetsföretag, men dem är mycket billiga.

Det finns mycket att uppleva i Nepal. Du kan till exempel ta en dag till att vandra i Himalya, eller helt enkelt bara njuta av de magnifika bergen. Att ha sett Mount Everest måste vara en av de häftigaste upplevelserna någonsin. Åker du till Chitwan, har du stor chans att få se noshörningar, och kanske till och med en tiger. Det finns även många olika tempel av alla dess slag som man kan besöka.

Dominikanska Republiken

Vackra öar med höga berg, regnskogar, kritvita stränder med palmkanter och korallrex, ja, Dominikanska Republiken i ett nötskal. Lägg också till en spännande kultur, fylld med livsbejakande konst, musik och religion, där merenguerytmer, färgstarka hantverk och karnevalståg är typiska uttryck på invånarnas passionerade livssyn.

De populäraste semesterorterna här är Cabarete, Playa Dorada och Sousa. San Juan och Luperon är de platser som är mest populärast. Det är huvudsakligen sol och bad som lockar turister hit, men för dem som är lite mer intresserade av andra upplevelser så finns det gott om dem. Till exempel så finns det intressanta naturupplevelser och historiska platser att åka och se. Man kan även åka på krododil och valsafari för dem som är djurintresserade.

Det bästa sättet att ta sig runt i Dominikanska Republiken är genom att åka landsvägsbuss. Biljettpriset varierar beroende vart man skall åka. Eller så kan du åka guaguas, som är en helt vanlig lokalbuss. Är du en äventyrare så kan du till exempel motorcykeltaxi, motoconchos, men räkna med att flera kan hoppa på denna under tiden då du färdas med den.

Det finns många olika sevärdheter som du kan uppleva under din tid i Dominikanska Republiken. Besök till exempel Jarabacoa och se mycket vackra vattenfall, och härifrån kan du sedan bestiga berget Pico Duarte, Karibiens högsta berg. I Lago Enriquillo (en sjö) finns det över 500 krokodiler och på ön Isla Cabritos finns det väldiga leguaner som man kan åka att titta på. En ganska häftig upplevelse med andra ord! I Cibao Valley kan du lära dig nästan allt om cigarrproduktion, som är en stor exportvara på ön.

Kenya

Reser du till Kenya, så är det ett måste att se ”The Big Five” – de fem stora. The Big five är de fem afrikanska djuren som är ett måste att se på en safari i Kenya, och den består av elefant, noshörning, afrikansk buffel, leopard och lejon. Namnet The Big five myntades av svunna tidens jägare och är ett samlingsnamn för de jakttroféer som farligaste att jaga till fots.

Det finns över 40 olika stammar i Kenya, och samtliga av dessa har sin egen unika kultur, men en majoritet av dessa har sammanflätade kulturella uttryck uppkomna genom starka likheter i språk, liknande miljö och stammarnas fysiska närhet. Men den stammen som man hör talas mest om. I Tanzania och Kenya finns det c:a 1 000 000 massajer. Massajer är monoteister, det vill säga att det dyrkar bara en gud, och den guden kallas Engai eller Enkai, men många massajer är även kristna eller muslimer.

En annan sak som är utmärkande för Kenya är filmen Lejonkungen, eftersom den utspelas där. Hakuna Matata är ett uttryck som sägs mycket i filmen, och det är swahiliska för inga bekymmer.

Ibiza

Ibiza. Bara namnet ger en känslan om en kall öl i stekande sol. Visst är detta en väldigt omtalad plats, för vilda fester och galna upptåg, men tycker du om att partaja så är det perfekt! Många engelsmän reser hit för att få smak av festlivet, och under 90-talet gav ön namn åt en speciell form av engelsk dansmusik, balearic beats.

Men det finns inte bara partystäder på Ibiza, utanför San Antonio finns det en lugnare atmosfär att uppleva. Här finns det spår av de gamla Ibiza, inte minst ifrån den gamla moriska civilisationen som under många hundra år dominerade ön.

Passa även på att besöka Ibizas finaste strand Platja de Es Cavallet, som ligger söder om flygplatsen, och betrakta de imponerande saltbassänger, salinas, som en gång utgjorde öns största exportvara, salt.

Alldeles intill ligger den lilla ön Formentera. Hit kan du ta färjan, och ta en paus ifrån partylivet. Här finns det bara en asfalterad väg, men i gengäld ett antal vackra stränder.

De flesta som åker till Ibiza, åker hit dit för att sola, bada och festa. Men ön har fler ansikten än bara partylivet. Vill du bort från partyt, är det inga problem, Ibiza har mycket att erbjuda.