Estland

Estland är ett vackert land i Baltikum-regionerna. Tallinn är en huvudstad som erbjuder mycket kulturminnen från 1300- och 1400-talen med medeltida murar och torn, samtidigt finns det helt nybyggda varuhus. Åker man längre in i landet till exempel till staden Hapsal (Estniska namnet är Haapsalu) som ligger ungefär en timmes bilfärd bort från Tallinn. Där hittar man ännu mer kulturminnen som staden erbjuder och inte lika mycket nybyggt. Här syns det att kriget varit framme, mycket känt är biskopborgen som man kan gå omkring i. Stämningen i den lilla staden är fin. De pittoreska husen längst vägarna är i alla olika färger och för det mesta är det kullerstensgator man går på. Hapsal har varit en stad för estlandssvenskar, vilket kan göra att arvet finns närmre än på andra ställen.

Till Estland kan du åka och fynda handstickade kläder och dukar, bernstenssmycken och andra inhemska varor såsom honung och choklad på julmarknaden, som hålls i Gamla Stan i Tallinn. Där växer också världens äldsta julgran. Julstämningen är på topp i Estland så glöm inte bort att njuta av den. På tal om att njuta så har Estland många spaanläggningar och spahotel som man borde passa på att gå till och kanske prova en ny behandling? Priserna är ungefär hälften av priserna i Sverige. Lokala valutan är Eek (kroon) en Eek är värt ungefär 1,6-1,7 svenska kronor. Om du tar färjan över brukar det gå att växla pengar där, men det kan oftast vara dyrare än om man gör det hemma på en bank.

Resa dit
Det går turer med färja både från Helsingfors och Stockholm, turen går oftast till så att man går på färgan på eftermiddagen och spenderar natten där så är man framme i Estland nästa morgon. Uppemot 2 miljoner reser med dessa färjor till Estland varje år. Ombord på båtarna finns det dansgolv, barer och restauranger som gör att hela resan blir en rolig upplevelse.
Det går även att ta flyg men då får man räkna med en busstur för 10 svenska kronor eller en taxitur som kostar ungefär 50 svenska kronor in till huvudstaden.

När du är klar i Tallinn är det enbart 9,5 mil till Finland så det tar inte så långt tid med bil.